Willem Anker (Leeuwarden 27 februari 1953). Zijn ouders woonden toen op het eiland Schiermonnikoog, alwaar vader burgemeester was. Vanaf 1956 was vader burgemeester van de gemeente Utingeradeel, waar Akkrum toentertijd onder viel. Hij woont nog steeds in dit dorp. Hij heeft eerst vier jaar MULO gevolgd te Akkrum en daarna 3 jaren de HBS-A te Leeuwarden. Vervolgens gestudeerd aan de universiteit te Groningen van 1972 tot 1977. Daarna beleidsmedewerker bij TBR en Departement van Justitie (reclassering) tot 1981. Tot mei 1999 als advocaat bij het kantoor TRIP advocaten te Leeuwarden. Vanaf 1999 heeft Willem Anker samen met zijn tweelingbroer Hans een eigen praktijk te Leeuwarden.
Hoe groot zijn de verschillen?
De Friese advocaat Willem Anker heeft grote bekendheid gekregen in een aantal geruchtmakende strafzaken. Zo verdedigde hij Ferdi E, die verdacht werd van ontvoeringen en moord op Gerrit Jan Heijn. Ook verdedigde hij Jan Veerman, caféhouder te Volendam i.v.m. de Volendambrand op 1 januari 2001.
Zelf vindt hij de boeiendste zaken de grensverleggende zaken en proef processen die leiden tot nieuwe jurisprudentie. Een voorbeeld hiervan is de zaak waarbij de Hoge Raad besliste dat de radarapparatuur in Nederland een foutmarge heeft van 3%, waardoor thans alle bekeuringen worden gematigd.
De flamboyante Willem Anker gaat onder meer in op de volgende zaken:
– De strakke (ethische) grenzen die het kantoor trekt in de praktijk.
– De voordelen die bestaan ten aanzien van het beroep strafpleiter.
– Hoe snel kan een brave burger een crimineel worden?
– Schokkende voorbeelden uit de dagelijkse praktijk
– De invloed van de massamedia op geruchtmakende rechts-zaken.
– Grensverleggende rechtszaken.
– Wordt Nederland crimineler of is onze perceptie over criminaliteit anders geworden?
Bekende rechtszaken van de gebroeders Anker:
– De zaak Ferdi E., die verdacht werd van ontvoering en moord op Gerrit Jan Heijn.
– Bijstand aan de heer Jan Veerman, caféhouder te Volendam i.v.m. de Volendambrand op 1 januari 2001.
– De moord van Richard Klinkhamer op zijn echtgenote, die hij vervolgens in zijn eigen achtertuin begroef.
Bijstand aan de ex-marinier Paul S., die in Kerkrade zijn hele familie doodschoot. Hij heeft 20 jaar TBS gekregen.
Bijstand aan Paul de R., verdacht van de dubbele Baarnse moordzaak. Deze zaak is opgelost door Peter R. de Vries. Uiteindelijk heeft Paul de R. een straf gekregen van 16 jaar en TBS, dus geen levenslang. De lichamen van de twee personen werden gevonden onder een schuur, behorende bij de kinderboerderij waar Paul de R. werkte.
De zaak Martha U, de ziekenverzorgster uit Delfzijl die ongeveer 10 jaar geleden verdacht werd van moord op 9 patiënten in de inrichting Vliethoven aldaar.
De zaak Louis Hagemann, die veroordeeld is tot een levenslange gevangenisstraf wegens moord op Corine Bolhaar en haar beide kinderen. Hagemann ontkent nog steeds. Hij is een ex-Hells Angel die van oordeel is dat hij op grond van zijn verleden gestraft is.
De zaak van de 80-jarige mevrouw H. uit Hardenberg, die in 2005 haar 50-jarige geestelijk gehandicapte dochter om het leven bracht.
De 29-jarige J.B. die ervan wordt verdacht ± 18 branden te hebben gesticht in het dorpje ’t Zandt te Groningen. In de media wordt hij al de pyromaan van ’t Zandt genoemd.
De verpleger Peter M., die verdachte is in de zogenaamde HIV-zaak die speelt in de provincie Groningen. Een presentatie van Willem Anker (reeds twee keer advocaat van het jaar) geeft u het gevoel of u in de rechtszaal aanwezig bent. Gedurende zijn hele pleidooi zit u op het puntje van de stoel en u keert weer huiswaarts met volledig andere kijk op het vak van strafrechtadvocaat.
U kunt Willem Anker boeken als: spreker