Lyon & Partners Group - Talent Management en Artiesten Boeken
Home » Tribute to the Catsband boeken

Tribute to the Catsband boeken

Tribute to the Catsband boeken voor uw evenement?
Vraag direct vrijblijvend boekingsinformatie aan voor Tribute to the Catsband of bel met 024-397 5174 / 020-636 1111. Boekingsinformatie aanvragen

The Tribute to the Catsband laat oude tijden herleven. Bands uit het verleden leven voort via radio of televisie, maar ook doordat fans en nieuwe bands aandacht schenken aan hun oude helden. Het is dan ook prachtig als er weer een bootleg band opduikt die in de sporen treedt van een grote popgroep. In 2003 ging de eer naar The Cats, de roemruchte Volendammer succesformatie, die hit na hit scoorde en bijna altijd in de Top 10 van de Nederlandse Top 40 te vinden was.

Vaak zit je voor de radio

en hoor je ze nog voorbij komen, die oude successen van The Cats uit Volendam. Een band die eigenlijk niet meer weg te denken valt uit de Nederlandse popgeschiedenis. Voor deze vijf jongens begon het allemaal in het midden van de jaren 60 toen zij na het winnen van een talentenjacht werden voorgesteld aan dj Jan van Veen. Dat deze gebeurtenis zoveel gevolgen met zich mee zou brengen, had niemand durven dromen. Ergens in 1965 verscheen hun eerste single ‘Jukebox’, een gebeurtenis die bij de ouderen in Volendam nog in het geheugen staat gegrift. Voor de deur van de plaatselijke platenshop werd de plaat uitgedeeld door Jan Buys, beter bekend als Jan Tuf. Hij had kort daarvoor de baan als manager van The Cats aangenomen; de groep had een nieuwe installatie nodig en hij leende hun het geld. Hoewel vader Buys het er niet helemaal mee eens was, ging de deal toch door.

Vanaf die dag

is het heel snel gegaan. Jan Buys zag het helemaal zitten met The Cats en hij zocht werk in de Noord. Volgens Jan ging dat nog met een bromfiets. De volgende stap was een contract bij een grote platenmaatschappij, want The Cats hadden al gauw in de gaten dat bij het label Durlaphone geen toekomst lag. Klaas Leyen, producer bij het machtige Bovema, ontfermde zich in 1965 over de groep die het volgens hem wel eens zou kunnen gaan maken. In januari 1966 werd het contract getekend en The Cats-trein bij Bovema ging lopen. Eind 1969 hadden de jongens uit Volendam al drie nummer één hits, één nummer twee en één nummer drie notering op hun naam staan, deze prestatie is nooit meer geëvenaard. Ze werden dan ook onderscheiden met de Edison ‘populair’.

De weg die The Cats volgde

was bezaaid met goud en prijzen, waarvan ‘De Gouden Hond’ één van de vele is. Deze onderscheiding kregen zij voor de verkoop van een miljoen exemplaren van ‘One Way Wind’. In 1974 eisten de vele tournees hun tol: The Cats gooiden de handdoek in de ring na een trip door de Verenigde Staten. Het studiowerk wordt aangehouden en zo bleven ze platen maken, iets waar The Cats altijd ijzersterk in waren. De waardering ging vooral uit naar het experimenteren en de pogingen van de groep steeds weer met iets nieuws te komen. Een lange serie prachtige nummers zorgt ervoor dat deze vijf Volendammer jongens, die ooit ergens in 1965 bij Durlaphone op de Oudezijds Voorburgwal belandden, tot de dag van vandaag hot zijn. De woorden die dj Jan van Veen voorlas uit een gedicht van Joost Nuisel tijdens het afscheidsfeest op 14 maart 1980, kwamen dan ook recht uit het hart. Hij zei ‘Groepjes verwelken, bandjes vergaan, maar The Cats zijn The Cats, die zullen altijd blijven bestaan’. En wie kan dat anno 2003 nog ontkennen. De hoogtijdagen waren nog niet voorbij, in 1983 kwamen The Cats weer op stoom naar aanleiding van de single ‘La Diligence’ die in eerste instantie werd gemaakt als relatiegeschenk. Als deze single de 11e plaats in Nederlandse Top 40 behaalt is het duidelijk: The Cats zijn terug. In eigen beheer worden nog drie zeer succesvolle albums uitgebracht. Het doek valt als in 1985 Piet Veerman definitief voor een solocarrière kiest. De legende leeft voort.

In de afgelopen 17 jaar

is de populariteit van deze Volendamse band alleen maar toegenomen. Dit bleek op een onvergetelijke avond in maart 2002 toen drie muzikale fans een Ode aan The Cats brachten. De band oefende maandenlang en men kroop letterlijk in de huid van de legendarische bandleden. De missie was om iedereen een nostalgische Cats-avond te laten beleven en dat lukte op een grandioze manier. Reden voor een vervolg, en wat voor een! Met behulp van Volendam Music BV wordt er een tour gepland onder de titel ‘The Cats band’ en de aftrap is op 26 december 2003. Het moet een prachtige ervaring zijn voor zowel muzikanten als publiek, want iedereen wil de Ode aan The Cats nog een aantal malen meemaken.

The Cats Band bestaat uit 8 personen
Jan Schilder (Koster) die verantwoordelijk is voor de techniek, vertelt dan ook dat het een uniek gebeuren wordt. Jan Schilder: In 1960, toen The Cats in het St Jozefgebouw Imca Marina begeleidden bracht ik het drumstel al. Vanaf dat moment ben ik er altijd bij gebleven. Mijn functie was het neerzetten van de instrumenten en later belandde ik achter het mengpaneel en zorgde zo dat de sound perfect in de zaal overkwam. Toen The Cats in de Speeldoos in Zaandam in 1984 een try-out deden, was ik er niet bij. Omdat het geluid slecht was, ben ik er weer bijgehaald. Daar komt ook nog bij dat The Cats bij ons thuis zijn grootgebracht. Mijn broer Jaap Schilder speelde in The Cats, Jan Buys was mijn zwager en Piet Veerman mijn neef. Wat dit gebeuren betreft: de Catsfans hebben nergens over in te zitten, want het wordt geweldig en ik kan het weten.

Zoals Jan al aangeeft

wordt het geweldig en verrassend. André Veerman: We brengen een ietwat variabel repertoire. We brengen dan ook wat andere muziek, bijvoorbeeld Bee Gees, en ELO. Maar het meeste werk wordt wel van The Cats gespeeld. Zo deden The Cats dat ook vroeger. Duidelijk is dat deze band al heel lang bezig is om de beroemde sound van die Volendammer Cats, die verder gaat dan de palingsound, te evenaren. Wanneer zijn jullie gestart met repeteren?

Jan Veerman:

We repeteren al vanaf januari, dus je kan wel stellen dat er gewerkt wordt. Mijn aandeel is het drumwerk en ik ben gaandeweg fan geworden. Dat is eigenlijk allemaal begonnen na de Ode aan The Cats. Hoe wordt de aanloop naar het eerste concert ervaren?

Kees Plat:

Vanaf het eerste moment klikte het meteen. We hebben allemaal een zeer muzikaal verleden en als je dan met elkaar musiceert, dan gebeurt er iets. Er wordt ook met veel discipline gerepeteerd. En verder heeft iedereen het erover, dat is een mooie ervaring.

Wat heeft Wil Schilder met The Cats?

Wil Schilder:

Ik heb altijd al iets gehad met The Cats en het is bovendien nog familie ook, en dan is dit prachtig. Toch heb ik ook nog een klein plekje in mijn hart voor BZN, maar dat is meer een emotionele reden, Annie Schilder is namelijk mijn zuster.

Evenals Wil Schilder

en de andere bandleden timmert zanger Piet Schilder ook alweer een tijdje aan de weg. Piet was 20 jaar lang het gezicht en de zanger van de populaire Volendamse formatie Next One. Op de vraag waarom iedereen naar dit optreden moet gaan, antwoordt hij:

Piet Schilder:

Om het sfeertje van vroeger opnieuw te proeven. Daar komt nog bij dat de zang van The Cats groots is. De liedjes zijn gewoon top. Ik was altijd al fan van deze groep. Vroeger mocht je geen fan zijn van The Cats. In onze vriendenploeg was dat ook het geval, alleen ik was wel fan. Wij stonden met Next One in het voorprogramma van het afscheids- concert in Purmerend in mei 1974. We begonnen met ‘’Lies’’ van The Cats die dag en dat moment was onze doorbraak. Het sfeertje van vroeger gaan we weer opnieuw beleven. Tribute to the Catsband is te boeken bij ons artiestenbureau.

Bel ons direct

Over Lyon & Partners Talent Management Group

  • Lyon & Partners Group Management (agency), personal manager en agent voor artiesten en talenten
  • Meer dan 25 jaar ervaring als agentschap bij het boeken van artiesten en talenten
  • Artiestenbureau met meer dan 2.000 talenten, acteurs, presentatoren en presentatrices
Call Now Button