Werken met een band is Ten Sharp niet vreemd. Met hun laatste album keren Marcel Kapteijn en Niels Hermes terug naar de basis, naar hun roots in het midden van de jaren tachtig.
Ten Sharp boeken voor een evenement
De kosten voor een optreden van Ten Sharp zijn op aanvraag. Neem contact met ons op voor meer informatie. We adviseren je graag over de mogelijkheden voor een boeking.
Wie zijn Ten Sharp
Tijdens het bandjesconcours De Grote Prijs van Nederland werd met melodieuze rockgroep Streets het zaad gepot voor wat niet lang daarna tot Ten Sharp zou uitgroeien. De eerste single ‘When The Snow Falls’ (84) levert een tipnotering op. Opvolger ‘Japanese Lovesong’ brengt het zelfs tot de 30e plek van de hitparades. De twee volgende singles ‘Last Words’ en ‘Way Of The West’ worden geen hit. Teleurgesteld valt de groep niet lang daarna uit elkaar.
Bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. Niels Hermes en Ton Groen blijven liedjes maken, in principe voor anderen. Marcel Kapteijn, nog steeds de buik vol van het platenwereldje, zingt de demo’s. Als Sony Music grote interesse toont voor de nieuwe stukken geeft Marcel zijn verzet op. De nieuwe nummers worden op CD gezet.
De wereldhit You
In 1991 wordt ‘You’ als single uitgebracht. Het wordt een grote hit in alle belangrijke Europese hitlijsten en nog een stuk of wat daarbuiten. Tot op de dag van vandaag is ‘You’ overal ter wereld te horen en staat de balans op zo’n 18 miljoen verkochte exemplaren. De toen al uitgebrachte mini-CD ‘Under The Waterline’ wordt met een aantal nieuwe songs uitgebreid tot een volwaardig album, waarvoor Ten Sharp in 1992 de Exportprijs in ontvangst mag nemen.
Geen van de volgende singles weet het succes van ‘You’ te evenaren, laat staan te overtreffen. Dat kan ook haast niet en het duo is er overigens niet rouwig om. Ze zijn al meer dan genoeg van huis en haard weg om het succes van de supersingle te promoten. De weerslag daarvan is te vinden op de tweede CD ‘The Fire Inside’, die in 1993 wordt uitgebracht. ‘Rumours In The City’ bijvoorbeeld, waarin ze hun ervaringen vastleggen na bezoeken aan Argentinië. De single ‘Dreamhome’ komt in Nederland in de hitlijsten terecht en bewijst eens temeer dat de groep geen eendagsvlieg is.
Live shows en festivals
De vraag naar liveshows is groot en in 1994 en 1995 gaan Hermes, Kapteijn en Groen, aangevuld met vier conservatoriummuzikanten op tournee. Eerst langs de theaters, later grote festivals als het World Liberty Concert in Arnhem, Parkpop in Den Haag of de Amsterdamse Uitmarkt. De samenwerking blijkt zo goed te bevallen dat besloten wordt om de derde CD met de volledige band op te nemen.
Shop Of Memories brengt wat de titel doet vermoeden: muzikale invloeden worden verwerkt in de eigen, uitermate verzorgde volwassen songs. Ten Sharp is uitgegroeid tot een gedegen albumgroep, met als extra bezetting: Bennie Top op drums, Ton Groen op bas, Nick Bult op toetsen, Hubert Heeringa op saxofoon, viool en tovertoeter en Yelle Sieswerda op gitaar.
Flashback Tour en Roots Live
Als ze in 1996 worden gevraagd voor de eerste show van de Marlboro Flashback Tour, sluit dat naadloos aan op de al ingeslagen weg. Ten Sharp wordt verzocht nummers te spelen van hun helden, hun grote invloeden. De serie concerten, waarin het trio met hun muzikanten liedjes speelt van o.a. The Eagles, Steely Dan, Crowded House, Hall & Oates, E.L.O., Steve Miller, The Rolling Stones en The Beatles, is een daverend succes. Om het moment voor de eeuwigheid te bewaren wordt tijdens de tour Roots Live opgenomen.
De twee jaren die daarop volgen worden besteed aan de Roots-promotietour. Ook is er een tweede Flashback-tournee waarin louter werk van de gebroeders Finn (Crowded House, Split Enz) wordt gespeeld, en een 35 zalen tellende theatertournee. De plannen voor een nieuwe studio plaat worden daardoor vooruit geschoven. Om het vlammetje brandende te houden wordt besloten om een ‘Best of’ uit te brengen. Ze besluiten om er vijf nieuwe songs aan te voegen, als voorbode op de nog steeds in slaapstand verkerende studioplaat. Dat ze het schrijven niet zijn verleerd blijkt als single ‘Beautiful’ in Argentinië zelfs op de eerste plek van de hitlijsten belandt.
Nieuwe samenwerkingen en albums
Dit is ook het moment waarop Niels Hermes en Marcel Kapteijn arrangeur Tom Bakker leren kennen. Hij voorziet de vijf nieuwe liedjes op ‘Everything & More’ van strijkersarrangementen. Ook bij hun volgende plaat willen ze weer met Tom samenwerken. Dit mondt uiteindelijk uit in het album ‘Stay’, waarop Tom Bakker een groot gedeelte van de composities voor zijn rekening neemt. Het wordt een positief, enthousiast album gevuld met twaalf zeer uiteenlopende stukken. Gitarist Rob Winter, bassist Giovanni Caminita, drummer Ton Dijkman, en pianist Tom Bakker vormen de ruggengraat van het album ‘Stay’.
Tot op de dag van vandaag zijn Marcel Kapteijn en Niels Hermes nog bezig om in binnen- en buitenland hun muzikale verleden uit te dragen. Maar ook los van elkaar zijn zij gepassioneerd bezig met een muzikaal leven naast de groep.