Lyon & Partners Group - Talent Management en Artiesten Boeken
Home » New Cool Collective boeken

New Cool Collective boeken

New Cool Collective boeken voor uw evenement?
Vraag direct vrijblijvend boekingsinformatie aan voor New Cool Collective of bel met 024-397 5174 / 020-636 1111. Boekingsinformatie aanvragen

1985 – 1993
Benjamin Herman is in 1985 voor het eerst op plaat te horen als de EP Dissolving The AD Big Band van de AD Big Band verschijnt. Hij levert daarna bijdragen op platen van onder meer Ellen Helmus (Out Of The Blue, 1989), Candy Dulfer (Saxuality, 1990), Van Wingerden (Skimble Skamble, 1991), D-Code (1991), Henk Westbroek (Voorjaar, 1992) en Michiel Borstlap (Day Off, 1992). Between A Dog And A Lamppost, het eerste album van het Benjamin Herman Kwartet samen met Maarten van der Grinten verschijnt in 1992. In 1993 speelt Herman mee op platen van T-Bone (Rare), De Gigantjes (Jive Alive!), Theo Hoogstins (Ear Opener) en Piet Kuiters (Roll ‘m High).

1994 – 1996

Benjamin Herman en DJ Graham B experimenteren in de Amsterdamse dancing The Soul Kitchen met het samengaan van platen draaien en live-muziek, in die tijd nog iets ongebruikelijks. Daaruit ontstaat de groep, die als huisband van de populaire maandelijkse Jazz Bop dansavonden in Paradiso optreedt. Mede dankzij een eerste 12′-plaatrelease in 1995 – met ijzersterke composities als Flootie – maakt de groep snel naam en treedt daardoor ook elders op, in het clubcircuit en op festivals, waaronder Northsea Jazz in ’96. Een tweede 12′ bevestigt de kwaliteit van de band. Ook op de niet minder populaire Beach Bops in Bloemendaal aan Zee maakt de groep furore. Herman levert bijdragen op platen van o.a. S.O. Jazz (1994), Saskia Laroo (It’s Like Jazz, 1994), Candy Dulfer (Big Girl, 1995), Lafitte (Picture of You, 1995) en Iwan Van Hetten (Time, 1996). Daarnaast verschijnen platen van Five Up High en twee albums met Maarten van der Grinten.

1997

Tournees door Engeland, Duitsland en de Benelux en uiteraard het Nederlandse clubcircuit ondersteunen het eerste complete, door Graham B geproduceerde album, dat met de titel Soul Jazz Latin Flavours Nineties Vibe meteen ook de lading dekt.

1998

Een hele reeks optredens, met als hoogtepunten een optreden in het Concertgebouw te Amsterdam en een korte tournee door het Verenigd Koninkrijk langs clubs in Leeds, Londen en het Edinburgh Fringe Festival, maakt de groep steeds sterker. Het tweede, eveneens door Graham B geproduceerde album More Soul Jazz Latin Flavours Nineties Vibe wordt gelanceerd met een party in het Londense Jazz Cafe. New Cool Collective steekt met kop en schouders boven andere Nederlandse groepen in dit genre uit. Hun muziek wordt door de media unaniem als grensoverschrijdend bestempeld. Benjamin Herman is te horen op de platen Live In The Hague van Lucas Van Merwijk and his Cubop City Big Band, It’s Happening van Martijn Van Iterson, Songs and Jives van Sefuba, This Way van Total Touch, Lookin’ Up van Dave Rothchild en Body Music van Saskia Laroo.

1999 – 2000

De twintigkoppige big band-editie ontstaat. Die doet iedere veertien dagen een optreden in het Amsterdamse Meander. In het najaar verschijnt een album van de big band, met vocale medewerking van Georgie Fame en Trijntje Oosterhuis. Dit album wordt terecht met een Edison onderscheiden in 2000. Hoogtepunten uit de eindeloze reeks optredens zijn hun deelname aan het Camden Mix Festival en het Aberdeen Alternative Festival in Engeland in ’99 en tournees in Zuid Afrika, Duitsland en Engeland in 2000. Dat jaar neemt de band ook De Gouden Notenkraker, een aanmoedigingsprijs van de Nederlandse Toonkunstenaars Bond, in ontvangst. DJ Graham B richt samen met zangeres Viviani Godoy en de Amsterdamse producer en multi-instrumentalist Alain Eskinasi de groep Electro Côco op. Van Benjamin Herman verschijnen de soloplaten Get In en Plays Misha Mengelberg. Daarnaast is hij te horen op albums van Zijlstra, Lucas Van Merwijk, Francien van Tuinen, Leslie Lopéz, Zuco 103 en Loet van der Lee. Drummer Joost Kroon speelt ook in de latinjazzgroep Panchito.

2001

Na een dubbel optreden op Lowlands (op eigen titel en samen met Danny Malando) kiest de groep een nieuwe standplaats in de Amsterdamse nachtclub Panama, wederom voor optredens om de veertien dagen, altijd met speciale gasten, waaronder George Baker, Snowboy, Lilian Viera en Eboman. Nadat het vorige platenmateriaal in eigen beheer en via kleine maatschappijtjes was verschenen, tekent de groep een contract met Sony. Na al twee keer eerder voor deze prijs genomineerd te zijn, wint de groep de Heineken Crossover Award 2001. Benjamin Herman is te horen op de EP Outta Nowhere van Perquisite.

2002

De band werkt aan het vierde album Bring It On. Opnametechnicus is niemand minder dan de Brit Tony Platt die werkte met uiteenlopende artiesten als Bob Marley, Paul McCartney en AC/DC. Van Benjamin Herman verschijnt de soloplaat Plays Jaki Byard. Hij levert bijdragen op cd’s van Floris, Lucas van Merwijk en Zuco 103.

2003

Drummer Martijn Vink kan zijn bijdragen aan New Cool Collective niet meer combineren met zijn andere muzikale samenwerkingen. Hij wordt vervangen door Joost Kroon. Ter afsluiting van de Panama-concerten vindt 19 juni in Carré in Amsterdam een concert plaats onder de noemer Panama in Carré. New Cool Collective Big Band treedt er op met C-Mon and Kypski, U-Gene, Trijntje Oosterhuis, George Baker en Piet Noordijk. Het album Bring It On van New Cool Collective wordt genomineerd voor een Edison Jazz Award in de categorie Jazz Nationaal. De band levert een bijdrage op de EP Sweatshop van Hardsoul. Benjamin Herman speelt mee op de cd’s Group of Friends van Joost Lijbaart en The Music Of Thelonous Monk van Ugly Beauty.

2004

New Cool Collective vertrekt eind april naar Oeganda. Tussen 29 april en 3 mei doet de groep vier concerten in clubs en op buitenpodia in de hoofdstad Kampala gecombineerd met workshops voor plaatselijke musici en leerlingen van de Kampala School of Music. De optredens zijn op uitnodiging van de Nederlandse ambassade en diverse lokale organisaties. Benjamin Herman brengt zijn album Heterogeneity en de vinylsingle Skunkaholic uit. Hij speelt mee tijdens optredens van de Britse muzikant Paul Weller en is ook te horen op diens album Studio 150. Herman levert bijdragen op platen van onder meer Concordia en Tobias Sudhoff. Saxofonist Maarten Ornstein richt de jazzy funkgroep Dash! op.

2005

New Cool Collective levert een gastbijdrage op het album Duizel Mij van Paul de Leeuw. Anton Goudsmit maakt deel uit van het project Voer waarmee akoestische muziek, jazz, Iraanse, Indiase, improvisatie- en gecomponeerde muziek aan elektronica wordt gekoppeld. Voer bestaat verder uit Vera van der Poel (Mimezine), Oene van Geel (Zapp String Quartet), Afra Mussawisade (Bayuba Cante), Gulli Gudmundsson (Sonic Unit) en Robert van Heumen. Bassist Leslie Lopez speelt mee in de Marokkaans/Cubaanse groep Black Tulip. New Cool Collective reist begin juni naar Rusland voor optredens in de Street Life Club te Sint Petersburg en LeClub te Moskou. In de zomer staat de band op enkele grote internationale festivals zoals Roskilde in Denemarken, Sziget in Hongarije en samen met Tony Allen op Lowlands. Op 15 augustus verschijnt het dubbelalbum Trippin met op de bonus-cd vijf nummers met Tony Allen. New Cool Collective verzorgt in september de muzikale omlijsting van de Nationale Filmquiz te Utrecht. Van Benjamin Herman verschijnt de soloplaat The Itch (samen met Han Bennink, Anton Goudsmit en Ernst Glerum). Zijn spel is te horen op platen van Pete Philly & Perquisite, Benny Sings, Hardsoul en Paul Weller (het album As Is Now).

2006

New Cool Collective Big Band maakt indruk in de grote zaal van de Oosterpoort tijdens Noorderslag. Enkele dagen later wordt bekend dat bandleider Benjamin Herman de VPRO/Boy Edgar Prijs krijgt. De jury vindt Herman een ‘voorbeeldig jazzmuzikant: open, nieuwsgierig, energiek en geëngageerd. Typerend voor hem is zijn nimmer aflatende drive, een zeer goede techniek en een prachtige toon’.” De saxofonist krijgt de prijs op 26 april overhandigd in het Bimhuis te Amsterdam. Van New Cool Collective verschijnt de 12′ The Trip op het label Freestyle. Benjamin Herman speelt mee in twee tracks op het debuutalbum Mesmerize van DJ Maestro. Hij is ook te horen op de cd Cashmere Cat van de Easy Aloha’s en begeleidt samen met onder anderen trombonist Louk Boudesteijn (Tasha’s World) en trompettist Jan van Duikeren Paul Weller tijdens diens optreden op North Sea Jazz in Rotterdam.

2007

Benjamin Herman levert bijdragen op het eerste soloalbum Reboot Your Soul van trompettist Rob van de Wouw (Rotterdam Jazz Orchestra) dat eind januari verschijnt.

Bel ons direct

Over Lyon & Partners Talent Management Group

  • Lyon & Partners Group Management (agency), personal manager en agent voor artiesten en talenten
  • Meer dan 25 jaar ervaring als agentschap bij het boeken van artiesten en talenten
  • Artiestenbureau met meer dan 2.000 talenten, acteurs, presentatoren en presentatrices
Call Now Button