Lyon & Partners Group - Talent Management en Artiesten Boeken
Home » Erikah Karst boeken

Erikah Karst boeken

Erikah Karst boeken voor uw evenement?
Vraag direct vrijblijvend boekingsinformatie aan voor Erikah Karst of bel met 024-397 5174 / 020-636 1111. Boekingsinformatie aanvragen

Openhartig, veerkrachtig maar vooral… lekker eigenwijs
Een nieuwe start voor Erikah Karst

Ze stond ooit te boek als een van de grootste beloftes van Nederland en mag nu het best bewaarde geheim uit muziekland heten: Erikah Karst. Eigenwijs, haar eerste album in acht jaar tijd, gaat daar verandering in brengen. Daarop hoor je Erikah zoals je haar nooit eerder hoorde: ouder, wijzer (maar niet minder vrolijk) en… in het Nederlands!

In 1997 maakte Erikah Karst met Grown Woman een absoluut droomdebuut. De plaat viel goed, de single My Heart Goes Out to You schopte het tot Paradeplaat en de publiciteitsmachine begon te lopen. Na een duet met Spandau Ballets Toney Hadley, een Edison nominatie, een internationale platendeal en dito huwelijk verhuisde de Drentse zangeres naar Londen. In Amerika nam ze een tweede album op, een plaat en een periode waar ze nu met gemengde gevoelens op terugkijkt. “Dat buitenlandavontuur was nooit een vooropgezet plan maar is me een beetje overkomen. Zo’n moment dat je in New York de Tower Records binnenstapt en dat ze daar jouw CD in de schappen hebben, met een eigen naamplaatje, is enorm kicken. Dat neemt niemand me meer af. Maar de platen zelf voelen eigenlijk niet als mijn platen. Ik werd in een hokje gedwongen, mocht niet zingen zoals ik wilde. Het moest allemaal alternatiever, men wilde kreuntjes en daarna werden er stemvervormers en housebeats overheen gegooid. Als ik eerlijk ben dan is een Amerikaanse doorbraak nooit een droom van me geweest. Daarvoor moet je alles -en soms ook wel jezelf- aan de kant zetten. Maar ik wil juist laten horen wie ik ben, hoe ik klink en dat kan nu ik weer terug ben in Nederland. Ik ben minder naïef geworden door wat ik allemaal heb meegemaakt. Daar komt de titel ‘Eigenwijs’ ook vandaan: dit is míjn tijd en míjn plaat en ik ga me door niemand meer de les laten lezen.”

lees meer…

Eigenwijs is het testament van een jonge, veerkrachtige vrouw die een bak relationele en medische ellende over zich uitgestort kreeg maar de problemen ook aanpakte en overwon. “Het autobiografische hoor je wel aan het album af. Bijvoorbeeld in het nummer Ik sta weer op. Dat is eigenlijk het officieuze motto van de plaat. Ik denk dat veel mensen zich in de tekst herkennen. Soms heb je van die momenten dat je compleet in de kreukels ligt, bijvoorbeeld als je relatie verbroken is. Door de allesomvattende pijn voelt het alsof de wereld vergaat. Maar het mooie is dat je dan toch de moed weer bij elkaar sprokkelt, hoe moeilijk dat ook is. Ik sta weer op is in één take opgenomen. Je hoort dat ik op een gegeven moment echt breek. Dat maakt het eerlijk. Ik vind het niet erg als iemand mijn verdriet erin terughoort. Die kwetsbare kant maakt het juist mooi en authentiek. Maar de rest van het album is vrolijk en optimistisch, zoals mijn karakter, vandaar de uptempo songs. Zonder de dalen geen pieken. Eigenwijs laat horen wie ik ben: een optimistisch mens. Met nummers waar ik en de luisteraar energie van krijgen.”

Eigenwijs is het. 100% Erikah, maar wel met een beetje support van haar familie. Broer René, zelf al succesvol in het Nederlandse repertoire, bracht haar op het idee om een Nederlandstalige plaat te maken en produceerde het album, ma was klankbord en hielp met het vertalen van de songteksten. Aan de keukentafel was dat vertaalwerk soms razendsnel -John Farnhams Have a Little Faith in Me werd Als je maar gelooft in mij- maar soms ook dagenlang geploeter voor dat ene juiste woord. Het merendeel van de liedjes is van origine Italiaans, waarbij het Erikah niet om een letterlijke vertaling ging, maar om teksten die de essentie van haar gevoelens in woorden vangen. Met een Italiaanse basis en een Nederlandse vertaalslag is een vergelijking met Marco Borsato natuurlijk nooit ver weg. “Dat beschouw ik als een compliment. Geen Nederlandse artiest die zo integer zijn emotie kan laten horen.”

Als Erikah het voor het zeggen heeft, dan is de ideale plek voor haar album in de CD-kast tussen Borsato, Ilse de Lange, Edsilia Rombley en Mathilde Santing. “Als mensen mijn stem met Mathilde Santing vergelijken ben ik trots. Een fantastische stem, en ook heel duidelijk. Dat vind ik belangrijk. Ik weet nog dat ik op mijn 24e op de Academie voor Lichte Muziek, les had van John de Mol senior. Toen ik klaar was met zingen biggelden de tranen over zijn wangen, zo had ik hem geraakt. Maar minstens zo’n mooi compliment was dat hij zei dat hij nog nooit iemand zo perfect Nederlands had horen zingen.”

Perfectionistisch als ze is heeft Erikah veel geschaafd aan het album tot ze helemaal tevreden was. Nu is ze klaar om de studio in te ruilen voor de planken, want het podiumdier in haar kijkt reikhalzend uit naar optredens en concerten. Als het aan haar ligt slaat het Nederlandse spreekwoord ‘driemaal is scheepsrecht’ ook een beetje op het frisse, oprechte Eigenwijs. “Ik voel me nu meer Erikah dan tien jaar terug,” zo zegt ze. “Daarom heet het ook zo: het slaat niet alleen op mijn karaktertrek, maar ik zing nu vooral ook mijn eigen wijs.”

“Ik zie jou” was de eerste single van het album Eigenwijs en werd goed gedraaid door de diverse radiostations. De opvolger “Als je maar gelooft in mij” is in 2009 gereleased.

Bel ons direct

Over Lyon & Partners Talent Management Group

  • Lyon & Partners Group Management (agency), personal manager en agent voor artiesten en talenten
  • Meer dan 25 jaar ervaring als agentschap bij het boeken van artiesten en talenten
  • Artiestenbureau met meer dan 2.000 talenten, acteurs, presentatoren en presentatrices
Call Now Button