Lyon & Partners Group - Talent Management en Artiesten Boeken
Home » De Kast boeken

De Kast boeken

De Kast boeken voor uw evenement?
Vraag direct vrijblijvend boekingsinformatie aan voor De Kast of bel met 024-397 5174 / 020-636 1111. Boekingsinformatie aanvragen

1987 – 1991
De band Wish To Escape wordt in februari 1985 opgericht als Engelstalige band. Muziek maken is dan niet meer dan een hobby. Onder deze naam maken zij in 1989 de CD Straight From Your Heart. Langzamerhand krijgt de band een steeds professioneler karakter. Het brood wordt echter verdiend met cover-optredens onder de naam Gold Rush, waar af en toe een eigen nummer tussendoor wordt gespeeld. De bandnaam verrandert in The Cast wat later wordt omgezet in De Kast.

1992

In 1992 schakelt de groep over naar Nederlandstalig repertoire en krijgen platenmaatschappijen interesse in het Friese vijftal. De debuutsingle Het Avontuur verschijnt.

1993

De cd Alles uit de Kast verschijnt. Van dit album verschijnen Morgen Wordt Het Beter, Het Vuur Van De Liefde en Visioen op single. Van het laatste nummer wordt de b-kant Satelliet door Frits Spits uitgeroepen tot topplaat der Nederlanden. Reden voor de band om de single uit te brengen met dubbele A-kant. De grote doorbraak blijft uit. Toch blijven de bandleden knokken voor hun succes; ze besluiten zelfs zich full-time op muziek maken te gaan richten.

1994

De groep treedt vier keer per week op en weet zo naast het dagelijks brood een eigen studio en een vrachtwagen bij elkaar te sprokkelen. Drummer Dick Visser kan niet wennen aan de nieuwe stijl en stapt op, hij wordt vervangen door Nico Outhuijse.

1995

Er verschijnt een nieuwe single: Ik Mis Je. Geschreven door de groep zelf en geproduceerd door Henk Temming en Sander van Herk (ex-Het Goede Doel). Het plaatje brengt de groep regelmatig op de radio. De populariteit van De Kast als live-act neemt toe, onder andere nadat de groep als voorprogramma van Status Quo en B.B. King heeft gefungeerd.

1996

De live-versie van Een Teken van Leven haalt in maart de onderste regionen van de hitparade. Het door Henk Temming geschreven Raak betekent vervolgens de echte doorbraak. De single is na de release meteen Paradeplaat op Radio 2 en klimt naar de hoogste sporten van de hitparade. In november verschijnt de tweede cd Niets Te Verliezen

1997

In de media verschijnen verhalen over de enorme populariteit van De Kast in Friesland. Op 6 juni baart de groep opzien door op te treden in een uitverkocht Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. De Friestalige single In Nije Dei (de titelsong voor de in Friesland zeer succesvolle speelfilm De Gouden Swipe) haalt in oktober de derde plaats van de Mega Top Honderd. De faam van de groep breidt zich echter geleidelijk ook uit over de rest van het land. In de zomer van ’97 neemt De Kast een nieuw album op. Door het onverwacht grote succes van In Nije Dei, nummer 2 in de Top 40, en de cd Niets Te Verliezen (inmiddels ruim platina en meer dan een jaar te vinden in de albumlijsten) wordt het nieuwe album nog even uitgesteld.

1998

In februari geeft het regionale postbedrijf RegioPost een speciale postzegel van 50 cent uit met een afbeelding van De Kast. De Kast wordt tijdens de TMF Awards aangemerkt als beste Nederlands live act. Ook is er een Edison voor De Kast. Ze zijn dat jaar volgens het publiek de beste Nederlandse band. De opbrengst van de single met de dubbele A-kant Zo Jong/Iedereen gaat naar het Fonds Slachtofferhulp. De single verschijnt omdat De Kast met de helikopter enkele bevrijdingsfetsivals aan doet. Het langverwachte derde album van De Kast verschijnt, Noorderzon getiteld, en wordt platina. Op 21 augustus geeft de groep een concert voor ruim 20.000 uitzinnige fans in een door de band gebouwde Arena op het strand van Lemmer aan het Ijselmeer, waar ook Acda & De Munnik, Skik, Liesbeth List en Marco Borsato meedoen. Het resultaat van dit optreden is te horen op de cd De Kast Live, die aan het eind van het jaar verschijnt.

1999

In februari staat De Kast voor het eerst op eigen kracht in Ahoy’. Saillant detail bij dit concert is het door de Friezen bewerkstelligde reünie-optreden van Het Goede Doel. Henk Westbroek, Henk Temming en Sander van Herk staan – voor het eerst sinds de jaren tachtig en enigszins onwennig – weer met elkaar op één podium. De Kast werkt vervolgens drie maanden lang aan het nieuwe album Onvoorspelbaar in de StuStuStudio’s van Temming en Van Herk. Op 3 juli worden 5000 fans in bussen naar een geheime lokatie (Studio 22 van het Mediapark in Hilversum) vervoerd om getuige te zijn van de presentatie. Het album is wederom een succes: het behaalt de eerste plaats in de albumlijst. De singles Onvoorstelbaar en Yn Myn Tinzen doen het echter wat minder goed. Het songbook De Kast – De Hits verschijnt.

2000

De Kast speelt drie keer in een uitverkocht Gelredome in Arnhem. Een belangrijk deel van de show bestaat uit gastoptredens van Henk Westbroek, Henk Temming, City To City, Han van Eijk, Kayak en Marco Borsato. De Kast ontvangt de Erepenning van de gemeente Dantumadeel, een onderscheiding voor mensen of instellingen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeenschap. Syb van der Ploeg speelt mee in de Friestalige film De Fûke. Het uit deze film afkomstige duet met Maaike Schuurmans verschijnt op single. Ter ondersteuning van de actie Red De Panda van het Wereld Natuurfonds reist De Kast naar Zuid-Afrika waar ze verschillende projecten van het WNF bezoeken. Ook worden er opnamen gemaakt met de Zuid-Afrikaanse a-capella groep Bergville Fuka en een jongenskoor. Het speciaal voor de actie geschreven nummer Leven En Laten Leven verschijnt op een cd voor mensen die lid worden van het WNF, aangevuld met andere opnamen die de band met lokale muzikanten maakte. Het nummer Leven EN Laten Leven wordt ook op single uitgebracht. In Zuid-Afrika is er serieuze interesse voor een Engelstalige versie. De Kast reist met een circustent door Friesland naar aanleiding van Simmer 2000, een internationale Friesland reünie. Zanger Syb van der Ploeg neemt voor het tv-programma Leven In De Brouwerij een nummer op met de Amerikaanse band Venice.

2001

De Amerikaanse band Venice is het voorprogramma tijdens het nieuwjaarsconcert op 6 januari dat De Kast doet in het Gelredome. Daar houdt De Kast het nieuwe album Met Andere Ogen ten doop. Venice doet in het nummer Door Het Vuur zelfs Nederlandstalige (!) achtergrondzang. De Kast is niet blij met een parodie op het nummer Stan van de Amerikaanse rapper Eminem. In het nummer Jelle van het Groningse duo Slimme Schemer (J. Abbering en A. Lubach) probeert een fan van de Kast tevergeefs zanger Syb te bereiken. De zwangere cavia met de naam Sybje overleeft het avontuur niet. De Kast is met name verbolgen over het slechte beeld dat van Syb wordt geschetst en schakelt eind januari de rechter in om het uitbrengen van de single Jelle te voorkomen. De rechter stelt de band in het ongelijk. Syb maakt samen met Radio 538-DJ Edwin Evers een parodie op de parodie. De Kast speelt in juli opnieuw in een circustent, ditmaal op het strand van Lemmer tijdens het 3-daagse Lemmer Beach Festival. Eind november verschijnt het album Kastkrakers met daarop alle grote hits van De Kast. Bijzonder hieraan is dat de leden van de fanclub bepalen welke nummers op deze cd komen.

2002

De Kast neemt op 27 februari tijdens het Nederlands Muziekfeest in de Heineken Music Hall te Amsterdam een Gouden Harp 2001 in ontvangst. Na de theatertournee KastKrakers en de zomerfestivals last De Kast aan het eind van het jaar een rustpauze in. Het voorlopig laatste concert is op 21 december in de Amsterdam ArenA. Het is het laatste optreden met zanger Syb van der Ploeg. Na achttien jaar verlaten hij en drummer Nico Oudhuijse de Friese band om samen een nieuwe Engelstalige poprockgroep op te richten. Zo’n zesduizend fans zijn bij het afscheidsconcert aanwezig.

2003

Jan Tekstra wordt de nieuwe zanger van De Kast. Syb van der Ploeg en drummer Nico Outhuijse spelen in januari voor het eerst met hun Engelstalige band Spanner tijdens Eurosonic in Groningen. Fokke de Jong (sinds 1989 drummer bij Normaal) vervangt Nico Oudhuijse. De drummer verhuist onder andere naar De Kast omdat deze groep vaker optreedt dan Normaal. Het eerste optreden in de nieuwe bezetting is op 14 juni in een openluchttheater in de Gaasterlandse bossen. De eerste, door Henk Temming geprodoceerde single heet Reis Nei De Sinne. Na afloop van de wedstrijd van SC Heerenveen presenteert De Kast op 28 oktober in het Abe Lenstra Stadion het album De Nije Kast. De titel van de plaat is tevens enkele maanden de nieuwe naam van de band.

2004

Op aanraden van de platenmaatschappij spelen de bandleden vanaf eind januari niet meer als De Nije Kast, maar weer gewoon als De Kast. Later in het jaar houdt de band er definitief mee op naar aanleiding van teleurstellende plaatverkoop. Zondag 4 juli verzorgt De Kast een afscheidsopreden in een uitverkochte Theatertuin te Rijs. Sytse Broersma, Kees Bode, Jan Tekstra en Fokke de Jong gaan verder met de band Bullo.

2006

Op 10 november geeft De Kast een reünieconcert tijdens de Fryske Music Night in het WTC Expo (FEC) te Leeuwarden.

Bel ons direct

Over Lyon & Partners Talent Management Group

  • Lyon & Partners Group Management (agency), personal manager en agent voor artiesten en talenten
  • Meer dan 25 jaar ervaring als agentschap bij het boeken van artiesten en talenten
  • Artiestenbureau met meer dan 2.000 talenten, acteurs, presentatoren en presentatrices
Call Now Button