Het is pas feest als…Big Benny is geweest!
In 1992 kroop Roermondenaar Ben Peters voor de eerste keer onder de artiestennaam Big Benny achter de microfoon. Dat gebeurde in een piepklein zaaltje voor slechts een handjevol publiek. “Big Benny, wie is dat nou? Wat moeten wij met hem? Precies: onbekend maakt onbemind.
Laat je echter tegenwoordig
ergens in het Limburgse land de naam Big Benny vallen – twaalf jaar na dat bescheiden debuut – dan is er niemand die nog nooit van de altijd goedgemutste entertainer heeft gehoord. Het kan verkeren.
Bijna iedere Limburger
heeft hem minstens één keer aan het werk gezien en zelf ervaren hoe BB in een handomdraai het publiek op zijn hand heeft en van een kleine miniparty een fantastisch groot feest maakt. In stampvolle zalen of paviljoens en niet te vergeten grote openluchtfestivals, zoals bijvoorbeeld op de 11de van de 11de op het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht of op carnavalszaterdag in de Zoepkoel van Venlo, scanderen duizenden mensen zijn naam. “Big Benny! Big Benny! Big Benny!” En, zo vreemd is de enthousiaste reactie van het publiek niet. De zanger maakt de hooggespannen verwachtingen namelijk waar, van het eerste liedje tot en met de laatste toegift. Telkens opnieuw haalt hij het onderste uit de kast en laat hij de grote schare fans uitbundig meezingen, schateren van het lachen en schunkelen Tijdens een optreden kronkelt automatisch een polonaise van soms wel een paar honderd meter door de zaal of feesttent. Arm in arm, hand in hand, hotsen en botsen in de lange vrolijke sliert. ‘Het is pas feest als Big Benny is geweest’, de slogan klopt als een bus.
Voor de doorbraak
heeft Ben Peters trouwens hard moeten knokken. Om zijn eerste cd ‘Limburgs Yes!’ aan de man te brengen ging hij langs de deuren in zijn woonplaats Roermond. Op een enkele zondagmorgen verkocht hij honderden cd’s. Het succes beperkte zich aanvankelijk tot de buurt ’t Veld waar hij opgroeide en nog steeds actief is in het verenigingsleven. Gesteund door de trouwe achterban breidde de cirkel van het succes zich stap voor stap uit naar de rest van Roermond, Midden-Limburg, Noord-Limburg en tot slot héél Limburg inclusief een deel van Brabant en de grensgebieden van België en Duitsland. Big Benny is regelmatig te beluisteren op de radio en te zien op de beeldbuis. Bij L1, TV Totaal, TROS, VARA, SBS en Veronica. Corné Klein van Radio 3FM had Big Benny een uur lang live in de studio en na afloop stond de telefoon in Hilversum roodgloeiend. De lokale radiostations in Limburg schenken min of meer dagelijks aandacht aan zijn repertoire.
De overstap van zijn vroegere platenmaatschappij
naar het bekende Marlstone Recordings is voor BB’s carrière als zingende entertainer van grote betekenis geweest. Tussen de overige bronsgroene topartiesten die zijn ondergebracht bij Marlstone voelt hij zich als een walvis in het water. Big Benny grossiert inmiddels in Limburgstalige hits. Van Lurrie en De Sultan haet dors tot Riet op de tap, Limbo Party, Vreuger waas ’t graas greuner, ’t Is mich wors, Sjwaor gelaje, Holaho-holahie, De pitzeria van mama mia, In de feesttent, Zjwaor op de maag, De kleine piccolo, Blauw-blauw et cetera.
In november vorig jaar stelde hij in het bijzijn van liefst 2000 fans de kersverse liedjes van zijn achtste album ‘Feesbees’ voor. TheaterHotel De Oranjerie stond op z’n kop, toen de klanken van het frisse repertoire zich meester maakten van de doldwaze massa. Van dit album behoorden Jägertee, Hai Di Ha Ho, Veer viere fees en Harie Harie Hoempa-pa tot de meest gedraaide liedjes in het afgelopen carnavalsseizoen.