Lyon & Partners Group - Talent Management en Artiesten Boeken
Home » A Balladeer boeken

A Balladeer boeken

A Balladeer boeken voor uw evenement?
Vraag direct vrijblijvend boekingsinformatie aan voor A Balladeer of bel met 024-397 5174 / 020-636 1111. Boekingsinformatie aanvragen

Een nieuwe Nederlandse band. Eentje die ook nog eens ‘serieuze muziek’ maakt. Die koste wat het kost een album op wil nemen. En dat dus ook heeft gedaan. Op eigen kracht. Met de producer van BLØF, de arrangeur van Nick Drake en geld uit het spaarvarken. Het resultaat is: Panama. a balladeer is één van die bands die muziek moet maken. Niet uit zucht naar roem, niet vanuit een arrogant denken de allerbeste te zijn. Maar omdat het nu eenmaal is wat de jongens het liefst doen. Omdat goede liedjes boven komen drijven en die moeten dan gespeeld en gezongen worden. En het liefst vastgelegd worden. Als eind 2004 de beslissing is genomen dit in eigen beheer te doen, valt alles vrij snel op z’n plek. En meer dan dat.

Via de mannen van BLØF

waar a balladeer een aantal keer het voorprogramma van verzorgt, wordt Ronald Vanhuffel benaderd. De Vlaamse producer is direct enthousiast en hij nodigt de band uit om naar de ICP Studios in Brussel te komen. Wanneer BLØF-bassist Peter Slager hoort dat het debuutalbum er nu echt gaat komen, biedt hij aan een liedje op het album mee te bassen. Een vriendelijke geste die a balladeer eigenlijk vooral als compliment beschouwt en er wordt dan ook niet concreet op ingegaan. Als aan de vooravond van de albumopnames, de eigen bassist opstapt, moet de band op zoek naar een studiomuzikant. Voor de zekerheid wordt toch ook Slager nog even ge-sms’t: “Staat je aanbod om een liedje in te bassen, nog?” Het antwoord is verrassend en meer dan welkom: “Aanbod staat als een huis. Een heel album als je wilt.”

a balladeer vormt naar eigen zeggen

een driemanschap. “Je denkt als een collectief”, aldus drummer Tijs Stehmann. “Het gaat er niet om dat ik laat zien hoe goed ik kan drummen of Marinus hoe mooi hij kan zingen. Je maakt zo’n liedje met z’n allen tot wat het is.” “Wij zijn inderdaad een team”, voegt gitarist Erik Meereboer toe. “En als het voor een liedje het beste is dat ik maar één noot aansla, dan sla ik dus maar één noot aan. Ik let vooral goed op de zanglijn.” Die zanglijn, of liever gezegd: de tekst, is altijd het fundament bij een a balladeer liedje en dat komt natuurlijk ergens vandaan. “Het album Little Earthquakes van Tori Amos was, wat dat betreft, voor mij een eye-opener”, zegt zanger en songschrijver Marinus de Goederen. “Want op het moment dat ik de teksten enigszins begon te begrijpen, werden de liedjes twee keer zo mooi. Ze kregen een extra laag. Ik dacht: wow, zo kan het dus ook.”

De nummers die op het album Panama staan

zijn daar ook allemaal met een reden terechtgekomen. “Ik vind het raar dat je zomaar twaalf liedjes op een plaat zet die in principe niets met elkaar te maken hebben”, aldus Marinus. “Ik ben er erg fan van om bepaalde personen, plaatsen of begrippen in meerdere nummers terug te laten komen. Dingen naar elkaar toe te trekken.”

Dit betekent trouwens niet

dat Panama één verhaal vormt. “Als je een roman leest, zie je ook vaak een paar verhaallijnen door elkaar lopen. Dit album is een jaar uit mijn leven en een verzameling jeugdherinneringen. Het bestaat uit twee of drie lijnen die elkaar af en toe kruisen.” De eerste single Swim with Sam is volgens de band de beste muzikale kennismaking met a balladeer. Het nummer is geïnspireerd op het boek Held Van Beroep van schrijver/columnist Adriaan Jaeggi. Hoofdpersoon is de 15-jarige Sam die met verslavende bezoeken aan het zwembad probeert grip te krijgen op de gebeurtenissen om hem heen. Hij is op zoek naar ‘Het Bad Zonder Einde’, een plek waar je eeuwig op je rug kunt drijven. Want als je in het water ligt, kan je niets gebeuren. Die gedachtegang kwam op Marinus bijzonder helder over: “Voor mijn gevoel wist Sam het allemaal wel. En ik dacht: Zeg jij het maar, waar gaan we heen. Vanuit die gedachte, kwam ik al snel op het refrein: If someone wants to know and asks you where I am, you say you saw me go for a swim with Sam.” Uiteraard heeft de band het nummer aan de schrijver laten horen. Marinus: “Ik hoopte natuurlijk dat hij het mooi zou vinden, maar stiekem wilde ik ook zijn goedkeuring. In mijn ogen is Adriaan toch de vader van Sam”. Dat zit wel goed. Adriaan zegt erg onder de indruk te zijn. “Het meest door de tekst, die groot inzicht toont in Sam.” In een interview met Het Parool vertelt hij dat het een hele eer is als één van je boeken de aanleiding is tot een song. “Zeker, als je de mazzel hebt dat het een goede band is.”

In het nummer Copper Shades

staat water ook centraal en die onbevangenheid die alleen kinderen kunnen hebben. Het is een gelukkige jeugdherinnering. In tegenstelling tot het nummer Sirens, dat weliswaar ook een terugblik is, maar eerder het noodlot beschrijft. Het verhaal van Sirens is ingegeven door een familie auto-ongeluk dat in de zomer van 1982 op de Duitse autobahn plaatsvond. “Dit nummer is gevoelsmatig voor mij één van de sleuteltracks van het album”, zegt Marinus. “Het heeft me vijf jaar gekost dit op papier te krijgen. Ik wilde het in eerste instantie schrijven vanuit de 8-jarige jongen die ik toen was, maar dat lukte me maar niet. Op het moment dat ik door de ogen van mijn vader probeerde te kijken, bleek dat een beter perspectief. De tekst kwam toen vanzelf en het nummer was vrij snel af.”

De inmiddels 58-jarige Kirby

was de vaste arrangeur van Nick Drake en werkte ook met o.a. Elvis Costello, Elton John en Paul Weller. Via, via kwam de band aan zijn mailadres en hoewel hij er om bekend staat dat hij niet makkelijk is te strikken, vond de band het de gok waard. “.. I honestly think the songs, band, singing are fantastic – very quickly I was listening for pleasure rather than because I had to for work!..” was de reactie van Kirby die uiteindelijk dus de strijkerarrangementen schreef voor Robin II, maar ook voor All I Wanted en Copper Shades. En hij kwam persoonlijk, met de bladmuziek onder z’n arm, naar de studio om de strijkersectie te dirigeren.

Een jaar na de beslissing

in eigen beheer een cd op te nemen, is het debuutalbum van a balladeer af. De band geeft een ruwe versie aan EMI Music en zelfs nog voor het afgemixt is, weten ze daar: dit wordt een nieuwe signing. En zo geschiedde.

Bel ons direct

Over Lyon & Partners Talent Management Group

  • Lyon & Partners Group Management (agency), personal manager en agent voor artiesten en talenten
  • Meer dan 25 jaar ervaring als agentschap bij het boeken van artiesten en talenten
  • Artiestenbureau met meer dan 2.000 talenten, acteurs, presentatoren en presentatrices
Call Now Button